je bil uspešno dodan v košarico.

Ali ste vedeli?

Zdrava sladila – kokosov sladkor

Zdrava sladila – kokosov sladkor

Nezdrava sladila so prisotna praktično skoraj že v vseh jedeh, ki jih uživamo. Sladkor se jedem dodaja zaradi mamljivega okusa, pri tem pa se pozablja na negativne posledice za zdravje. Prekomerni dnevni vnos sladkorja povzroča več negativnih učinkov za telo, kot si jih predstavljamo. Med njimi lahko izpostavimo diabetes, ki je v porastu tako pri mladostnikih kot tudi starostnikih in je kronična bolezen z vzroki, ki ležijo pretežno v nezdravem načinu prehranjevanja.

Kaj je kokosov sladkor?

Sladkor iz cvetov kokosove palme je naravno sladilo, ki ga pridobivajo z ročnim obiranjem cvetov. Iz cvetov pridobijo sladko tekočino iz katere nato izparijo odvečno vodo – tako nastane kokosov sladkor.

Zakaj kokosov sladkor?

V primerjavi z belim sladkorjem je kokosov sladkor veliko bolj zdrav za telo. Ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se po zaužitju nivoji sladkorja v krvi gibljejo nižje, kot bi se gibali ob zaužitju navadnega sladkorja. Zaradi te lastnosti je zelo primeren za ljudi, ki že trpijo za sladkorno boleznijo. Z uživanjem kokosovega sladkorja poleg sladkega okusa vnesemo v telo tudi pomembna hranila, ki jih sicer potrebujemo za rast in obnavljanje telesnih celic. Vsebuje namreč pomembne vitamine in minerale ter aminokisline. Rjavi sladkor, za primerjavo, vsebuje do desetkrat manj določenih mineralov, kot kokosov. Sladkor iz cvetov kokosove palme je brez dodanih konzervansov, v kolikor pa iščete zares kvaliteten izdelek, izberite kokosov sladkor pridelan na ekološki način.

Dobite ga lahko tukaj: Bio kokosov sladkor

Uporaba in zmernost.

Kot pri vseh sladilih, tudi pri kokosovem sladkorju velja biti zmeren. Sladkor je namreč izredno energetsko bogato živilo in lahko kljub vsem pozitivnim lastnostim privede do povečanja telesne teže ali drugih težav. Sladkor lahko uporabljate kot vsa druga sladila, primeren je za sladkanje napitkov, pekovskih izdelkov in drugih jedi. Zaradi prijetnega karamelnega okusa se sklada z vsemi jedmi in ne prekrije okusov ostalih sestavin.

Pusti komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.