je bil uspešno dodan v košarico.

Ali ste vedeli?

Granatno jabolko je simbol …

Granatno jabolko je že več tisoč let simbol vitalnosti, lepote in mladosti

Granatno jabolko, pomemben element vsakdanje prehrane

Ste že poskusili granatno jabolko, sok iz njegovih jagod in ostale jedi, pri katerih je nepogrešljivo? Splošno znano je, da je sadež prijetnega okusa in ima pozitiven vpliv na zdravje. Ste že slišali, da njegovo uživanje lahko pomaga pri blažjih težavah z spominom?

Granatno jabolko je sadež, po obliki in velikosti podoben jabolku, njegova sredica pa je izpolnjena z rdečimi jagodami.  Jagode vsebujejo koščico in sok prijetnega okusa.  Sadež izvira iz sedanjega območja Irana, kjer so ga gojili že v starodavnih časih. Pomembno vlogo je imelo v prehrani in kulturi starodavnih kultur. Za stare egipčane je bilo granatno jabolko simbol blaginje, z njegovim sokom pa so zdravili trakuljavost in druge infekcijske bolezni. Danes granatno jabolko gojijo na srednjem vzhodu, kavkaški regiji, severni in tropski Afriki, Indiji, centralni Aziji in na mediteranu. Drevo je  odporno na sušo,  zato lahko raste v območjih z malo padavin. 100 gramov sadeža predstavlja 82 kalorij in vsebuje 19 gramov ogljikovih hidratov,  1 gram maščob in 2 grama proteinov.  Granatno jabolko pa vsebuje tudi veliko vitaminov B2, B3 in C, ter esencialnih elementov kot so železo, kalij in fosfor. V zadnjih 20 letih so bile narejene številne raziskave in študije, ki so preučevale vpliv  granatnega jabolka na delovanje našega telesa. Ugotovili so, da ima uživanje granatnega jabolka številne blagodejne učinke na zdravje;

1. Sadež ima visoko vsebnost antioksidantov, celo večjo od rdečega vina in soka grenivke. Najpomembnejši vsebovani antioksidanti  so punikalagini in punikalini. Te snovi odstranjujejo kisikove reaktivne spojine, ki nastajajo pri metabolnih procesih v našem telesu. Kisikove reaktivne spojine so povezane s staranjem in s številnimi bolezenskimi stanji, saj lahko poškodujejo celice  našem telesu. Zato je njihovo odstranjevanje  ključnega pomena. Granatno jabolko je tudi dober vir vitamina C, ki tudi deluje kot antioksidant. Vitamin C pa je tudi nujno potreben za sintezo kolagena, ključnega gradnika kože, tetiv in kosti.

2. V zadnjih letih se veliko govori o vplivu granatnega jabolka na preprečevanje nastanka raka. Ugotovili so, da sadež vsebuje naravne inhibitorje aromataze. Ti znižujejo nivo estrogena in bi lahko zmanjšali možnost raka na dojkah. Dve študiji sta tudi potrdili pozitiven vpliv uživanja soka granatnega jabolka pri moških z rakom na prostati. Redno uživanje je upočasnilo naraščanje specifičnega prostatičnega antigena. V laboratorijskih poizkusih so izvlečki granatnega jabolka upočasnili rast rakavih celic in celo pospešile njihovo smrt.

3.Izvlečki granatnega jabolka pa imajo pozitiven vpliv na tudi na krvnožilni sistem. Študija je pokazala, da redno uživanje soka granatnega jabolka upočasni rast arterijskih plakov in jih v nekaterih primerih celo zmanjša. Ta učinek je pomemben, saj  večji arterijski plaki  predstavljajo nevarnost za srčni ali možganski infarkt.

4. Pri ljudeh z blagimi spominskimi težavami so ugotovili izboljšanje ob rednem uživanju soka granatnega jabolka. Zaradi prijetnega okusa v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljen v Evropi in Združenih državah Amerike.

Jagode in sok granatnega jabolka se uporabljajo pri kuhanju, peki peciv, pripravi smotijev, sokov ter tudi koktejlov. Zaradi blagodejnih učinkov na zdravje ter velike vsebnosti esencialnih elementov in vitaminov je njegovo uživanje zelo priporočljivo, tako v obliki sokov https://vibrimed.eu/trgovina/akcija-novo/bio-sok-iz-granatnega-jabolka-1000-ml-sanct-bernhard/, izvlečkov, kot v obliki sadeža.

Pusti komentar

I accept the Privacy Policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.