je bil uspešno dodan v košarico.

Biotin

Biotin je vitamin (B7), ki ga telo potrebuje za normalno delovanje. Dobivamo ga le z ustrezno prehrano, saj ga telo ne more proizvajati samo. Biotin je v telesu v velikih količinah prisoten v nohtih, koži in laseh. Zaradi tega ga že nekaj časa uporabljajo predvsem v kozmetične namene.

Pomanjkanje biotina je redko in se kaže z različnimi znaki, kot so: lomljivi in tanki nohti, prekomerno izpadanje las, vnetja očesne veznice, dermatitis, nevrološki simptomi. Dermatitis zaradi pomanjkanja biotina se kaže kot luščeča se rdeča koža okrog oči, nosu, ust in genitalnega področja. Nevrološki simptomi zaradi pomanjkanja vitamina B7 se kažejo v obliki depresije, letargičnosti, halucinacij ali otopelosti oziroma mravljinčenju na rokah in nogah [1]. Povečane potrebe po biotinu se pojavijo v času nosečnosti in dojenja, po gastrektomiji, v primeru multiple skleroze ter pri diabetesu.

Raziskav, ki podpirajo učinkovanje biotina, je opravljenih kar nekaj. Dokazano je, da prehranski dodatki, ki vsebujejo biotin pripomorejo k hitrejši rasti ter obnavljanju las. V primeru prekomernega izpadanja las dodajanje biotina vodi do povečanja števila las in zaustavitvi izpadanja le teh. Po 180 dneh uporabe prehranskega dodatka z biotinom pride do povečanega sijaja las. Po 180 dneh uporabe so raziskovalci opažali tudi učinke na koži, kot so večje zadrževanje vlage in povečanje gladkosti le te. Študije so prav tako pokazale, da biotin zmanjša krhkost in lomljivost nohtov po 90 dneh dnevne uporabe prehranskega dodatka z biotinom [2]. Omenjene raziskave so bile opravljene z uporabo dnevne doze 2,5 miligramov biotina.

Biotin

Viri:

  1. Expert Rev Endocrinol Metab. 2008;3:715–724.
  2. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Nov; 5(11): 28–34.

Pusti komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.